Google Analytics Nedir? 2025

Google Analytics Nedir? 2025

Google Analytics Nedir? 2025

Google Analytics, web sitelerinizden ve uygulamalarınızdan veri toplayarak işletmenizle ilgili derinlemesine analizler sunan bir raporlama platformudur. Web sitelerinin performansını değerlendirmek için öncelikle bir Google Analytics hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Sonrasında, web sitenizdeki her bir sayfaya ufak bir JavaScript izleme kodu entegre etmelisiniz.

Web siteniz her ziyaret edildiğinde, izleme kodu, ilgili kullanıcının sayfa ile etkileşimini değerlendirmek amacıyla anonimleştirilmiş veriler toplar. Google Store’daki ölçüm kodu, bardak takımları satan bir sayfa ile ev eşyaları sunan sayfanın kullanıcı ziyaretlerini karşılaştırmalı olarak gösterebilir. Ayrıca, kullanıcıların satın alma onayı sayfasına erişip erişmediğini izleyerek, Android oyuncağı benzeri bir öğeyi satın alan kullanıcı sayısını belirleyebilir. Ölçüm kodu, ayrıca tarayıcı dili ayarları, tarayıcı tipi (örneğin, Chrome veya Safari) ve tarayıcının çalıştığı cihaz ile işletim sistemi gibi bilgileri de toplama yeteneğine sahiptir. Hatta başlangıçta kullanıcıları siteye yönlendiren “trafik kaynağını” dahi bir araya getirebilir. Bu bir arama motoru, tıklanan bir reklam veya e-posta pazarlama kampanyası şeklinde olabilir.

İşleme ve raporlama süreci, ölçüm kodunun verileri toplayarak bu bilgileri düzenleyip rapor formatında Google Analytics’e iletmesini içermektedir. Analitik verileri işlerken, kullanıcının cihazının mobil mi yoksa masaüstü mü olduğu gibi belirli kriterlerle birlikte, kullandığı tarayıcı türüne göre verileri toplar ve sistematik bir şekilde düzenler. Bununla birlikte, bu verilerin işlenme yöntemini özelleştirmenize imkan tanıyan bir dizi yapılandırma ayarı mevcuttur. Örneğin, verilerinizin şirket içi dahili trafiği veya geliştirici trafiğini barındırmadığından emin olmak amacıyla filtreleme uygulamanız mümkündür.

Analitik işlemlerden sonra bu veriler, değiştirilmesi mümkün olmayan bir veritabanında saklanır. Bu bağlamda, yapılandırmanızı düzenlerken, ileride analiz etmek arzusu taşıyabileceğiniz hiçbir veriyi dışarıda bırakmamaya özen gösterin. Verilerin işlenip veritabanında saklanmasının ardından, bu veriler Google Analytics’te rapor formatında sunulmaktadır. Google Analytics nedir ve nasıl kullanılır?

Google Analytics, izleme kodu entegre edilmiş her türlü web sitesi için oturumlar, kullanıcı etkileşimleri, demografik veriler, cihaz bilgileri, e-ticaret işlemleri ve dönüşüm oranları gibi çeşitli metrikleri ölçümleyen bir analiz aracıdır. Başka bir ifadeyle, Google Analytics, oldukça yaygın olarak kullanılan bir ücretsiz web sitesi analiz platformudur. Temelde, Google tarafından sağlanan Google Analytics, web sitesi trafiği hakkında son derece kapsamlı veriler sunmaktadır.

Örneğin, Google Analytics’i kullanan web sitesi sahipleri ve yöneticileri, siteye ulaşan trafiğin kaynaklarını (organik, sosyal, yönlendirme ve ücretli trafik dahil) kolaylıkla inceleyebilirler. Alternatif olarak, Google Analytics, web yöneticilerine bir web sitesindeki ziyaretçi etkileşimlerini anlamalarına olanak tanıyan fonksiyonlar sunmakta olup, bu etkileşimlere dair özgül hedeflerin oluşturulmasına da katkıda bulunmaktadır. Örnekleri artırmak elbette mümkündür. Google Analytics hesabınızdan elde edilen bu tür verileri önemli ölçüde sadeleştirerek, ihtiyaç duyduğunuz görünümleri sunmakta ve bu verilerin anlaşılmasını kolaylaştıran sezgisel bir tasarım sunmaktadır. Google Analytics’i kullanmanın faydaları nelerdir?

Google Analytics’i entegre etmek, web sitenizin kullanımına dair önemli veriler sunar ve B2B potansiyel müşteriler oluşturmanıza yardımcı olur. Google Analytics’in yanıtlayabileceği bazı sorular şunlardır:

– Web siteme aylık olarak ne kadar ziyaretçi geliyor?


– Şu anda web sitemi ziyaret eden kaç kişi var?


– Ziyaretçilerim web sitemi nasıl keşfediyor, hangi kanallardan erişim sağlıyor?


– Sosyal medya varlığım, web sitemin ziyaret edilmesine nasıl katkıda bulunuyor?


– Hangi içeriklerim en yüksek trafiği çekmektedir?


– Ziyaretçilerim ortalama kaç sayfa görüntülemekte?


– Ziyaretçilerimin coğrafi dağılımı nedir?


– Mobil kullanıcılar, web sitemi masaüstü kullanıcılarından farklı bir şekilde mi deneyimliyor?


– Kullanıcılarım potansiyel müşteri veya müşteri hâline nasıl dönüşüyor?


– Hangi pazarlama faaliyetlerim en kaliteli trafiği sağlamaktadır?


– Pazarlama kampanyalarım ne kadar karlı?

Özetle, Google Analytics son derece faydalı bir ücretsiz araçtır. Eğer başka bir ücretli web analizi aracı kullanmıyorsanız, Analytics’i son derece etkili bir şekilde kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Son derece basit ve hızlı bir kurulumla, yalnızca birkaç satırlık kodla entegre edebileceğiniz Analytics, web sitenizin performansını olumsuz etkilemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir